Natuurmonumenten is trots op dit mooie gebied. Ze doen ons uiterste best het in goede conditie te houden. Uw steun is daarbij hard nodig. Want waardevolle natuur zoals Nationaal Park Veluwezoom is allesbehalve vanzelfsprekend. Om de natuur in stand te houden is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Zo verdringen bomen en struikgewas de heide als Natuurmonumenten niets doet. Daarom grazen er in delen van het heidegebied Schotse Hooglanders en IJslandse paarden en natuurlijk de Rhedense Schaapskudde. Deze dieren zorgen voor een gevarieerd en soortenrijk bos- en heidelandschap.

Nationaal Park Veluwezoom
Nationaal Park Veluwezoom

De boswachters van Natuurmonumenten beheren de parkbossen met hun exotische bomen op de oude landgoederen Rhederoord, Beekhuizen en Heuven. Oude lanen en doorkijkjes worden hersteld en gebouwen gerestaureerd. In donkere naaldbossen worden open plekken gemaakt waar licht op de bodem kan vallen. Loofbomen, struiken en bosplanten ontkiemen op de open plekken en trekken insecten, vogels en zoogdieren aan. Dood hout blijft liggen omdat paddenstoelen en insecten er al snel bezit van nemen. Insecten zijn een lekker hapje voor zangvogels en kleine zoogdieren. Zo stimuleert Natuurmonumenten een dynamisch kringloopbos vol nieuw leven.

Voor actieve buitensporters is Veluwezoom een prima bestemming. Er ligt een uitdagende MTB-route en een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Informatie hierover vindt u in het Veluwetransferium Posbank. Hier kunt u ook terecht voor spannende speurtochten, vrolijke verjaarspartijtjes en avontuurlijke excursies.

Nationaal Park Veluwezoom
Call Now Button